...Şi bicicletele se împuşcă, nu-i aşa? O emisiune de Daria Ghiu pentru Radio România Cultural
Povestea bicicletelor începe de la o roată mare şi una mică. De la o şa, un cadru de lemn şi mult curaj. Porneşte de la Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucureşti şi continuă cu o istorie contemporană a bicicletelor. Roţile din lemn sau fier au devenit oţel sau fibră optică. Viaţa bicicletei piere astăzi prin nefolosire, prin abandon, prin decizia fiinţei vii de a o lăsa la un moment dat deoparte... prin înlocuirea ei cu alta: mai nouă, mai tânără, mai performantă.
Pe artistul Eduard Constantin îl interesează spaţiul public, iar proiectele sale artistice fac întotdeauna zoom pe acele lucruri pe care noi, ceilalţi, nu le vedem, cum se spune, din prima. Eduard Constantin face ceea ce noi nu mai reuşim în goana noastră. Priveşte altfel... Calcă atent pe stradă şi apoi ne face şi pe noi atenţi la ea. Aşa au apărut bicicletele abandonate pe lentila aparatului său de fotografiat. Sute de fotografii.
Aceeaşi idee a recuperării memoriei acestor prelungiri mecanice pe două roţi a descoperit-o artistul Dan Perjovschi, în nesfârşitele sale drumuri la picior prin lumea largă.
Vă invit să ascultaţi o poveste despre viaţă, abandon, inutil, spaţiu public, copilărie. Alături de o nostalgică a vechilor biciclete şi de artiştii Eduard Constantin şi Dan Perjovschi.
Le mulţumesc lor pentru privirea atentă în jurul nostru şi lui Ştefan Munteanu, cel care a ilustrat muzical această emisiune: cu zgomotul străzii şi al bicicletelor.  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "...Şi bicicletele se împuşcă, nu-i aşa? O emisiune de Daria Ghiu pentru Radio România Cultural"

Trimiteți un comentariu

Copyright 2009 StoryMania
Free WordPress Themes designed by EZwpthemes
Converted by Theme Craft
Powered by Blogger Templates