Sacrul de pe uliţă - biserici de lemn din Maramureş. O serie de documentare de Raluca Rădulescu pentru Radio România Cultural


Despre bisericile de lemn din Transilvania s-au scris teze de doctorat, tratate şi studii de tot felul. S-au publicat cărţi şi albume. Au fost şi sunt în continuare un subiect... la modă.

Opt biserici de lemn din Maramureş au intrat în anul 1999, în patrimoniul mondial UNESCO. Sunt biserici de lemn, vechi de sute de ani. Şi le-am căutat... la ele acasă în Maramureş. Sunt nu mai puţin de 100. Plus vreo 18 care astăzi se află pe teritoriul Ucrainei. Cele mai multe au rămas în Maramureşul istoric: 45. În Lăpuş mai sunt 30. În Ţara Chioarului mai sunt 18, iar în Ţara Codrului au rămas în picioare doar 7.
Nu sunt întotdeauna uşor de găsit. La unele te duce... drumul. Pe altele trebuie să le cauţi, să le ştii sau să-i rogi pe localnici să te îndrume. Altfel e sigur că mai devreme sau mai târziu, te rătăceşti. Uneori nici măcar GPS-ul nu mai găseşte traseul. Însă imposibil este să alegi: toate sunt frumoase. Fiecare e specială în felul ei. Eu am lăsat hazardul să hotărască şi să-mi scoată în cale ce crede de cuviinţă...


Aşa a început povestea documentarelor despre bisericile de lemn din Maramureş.


Acum sunt împărţite... frăţeşte în trei ediţii STORYmania:


Biserici de lemn din Chioar
 Biserica de lemn din Remetea Chioarului
Bisericile de lemn din Şurdeşti
Biserica de lemn din Chechiş (Baia Mare)Biserici de lemn din Chioar şi Codru
Biserica de lemn din Vălenii Şomcutei
Biserica de lemn din Stejera
Biserica de lemn din Buzeşti  
Biserici de lemn din Maramureşul istoric
Biserica de lemn din Deseşti
Biserica de lemn din Călineşti
Biserica de lemn din Bârsana
Biserica de lemn din Ieud (deal)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Sacrul de pe uliţă - biserici de lemn din Maramureş. O serie de documentare de Raluca Rădulescu pentru Radio România Cultural"

Trimiteți un comentariu

Copyright 2009 StoryMania
Free WordPress Themes designed by EZwpthemes
Converted by Theme Craft
Powered by Blogger Templates